Да ли НАТО почна да ги полни гаќите? Столнтеберг: Алијансата треба да реагира на зголемувањето на воената моќ на Русија…

ХОРОСКОП КРАЈНИЧКИ

Пиѓува: Илија Бошков – Крајнички

Како што е познато на 3 И 4 декември во Лондон ќе се одржи самитот на НАТО Алијансата. Кога ја проанализирав изјавата на генералниот секретар на НАТО, јасно во изјавата се гледа страв од најновото хипресонично оружје на Руската Федерација, од која НАТО нема одбрана. Најновата ракета „Кинжал“ која е побрза и од „Авангард“ успешно е тестирана. Нејзината брзина е 12 000 килимотреи на час, а опсегот и е 18 000 километри. Ово зборува дека е побрза од звукот 12-пати.

            Познато е дека „Авангардот“ веќе е ставен во борбена готовност, како и „Цирконот“ нуклеарните торпеда.

            Само за потсетување во моментот само Русија поседува хиперсонично оружје, додека САД и Кина започнуваат да создадат такво оружје.

            Не постои ниту една против ваздушна однрана или ракетен систем кој може да ги елиминира или запре хиперсоничните ракети.

            Кога е радарскиот систем во прашае Русија во моментот поседува најсовршен радарски систем кој открива ракети и беспилотнилеталици на 3 000 километри одалеченост.

            Од ова гледна точка многу не ме изненади изјавата на генералниот секретар на НАТО Алијансата Јенс Столнтеберг, за стравот од зголемената воена моќ на Русија.

            Кина, значи не Русија, кажа „Русија во случај на конфликт со САД, САД можат да ја уништат 10-пати..

            Повеќе за изјавата на секретарот на алијансата Јенс Столнтеберг пишува порталот:

http://vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=2&idnovost=122892&Stoltenberg:-Rusija-se-agresivno-ponasa-prema-Ukrajini-i-Gruziji кој во својот текст вели:

НАТО не гледа агресија во односите на Русија со членките на Алијансата, но Алијансата треба да одговори на зајакнување на нејзините воени способности, рече генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг.

Тој рече дека на состанокот на лидерите на НАТО, што треба да се одржи во Лондон на 3 и 4 декември, ќе се разговара и за координацијата на политиката во врска со Русија и ситуацијата по раскинувањето на Договорот за ликвидација на ракетите за среден и краток опсег.

„Ние не гледаме директна закана од Русија кон сојузниците. Сепак, ние сме сведоци на стратешки предизвик, гледаме дека Русија инвестира многу во нови современи средства. Затоа мора да обезбедиме сигурна одбрана во сè повеќе непредвидлив свет и затоа мора да инвестираме повеќе ресурси“, рече Столтенберг.

Тој повтори дека Русија наводно го крши договорот во сферата на контролата на Договорот за елиминација на проектили со среден и краток дострел, како и дека „се однесува агресивно“ кон соседите Украина и Грузија.

Во исто време, Столтенберг истакна дека е „неопходно и важно“ Алијансата да се вклучи во дијалог со Русија, дури и ако односите меѓу страните не се подобрат.

„Важно е да се задржи контакт со Русија, затоа што Русија е наш сосед, потребна е транспарентност и предвидливост. Потребен е дијалог, што не е знак на слабост “, рече тој.

Се согласувам дека тоа не е знак на „слабост“.

Во моето родно село Зрновци (кое го сакам и почитувам) се нарекува „СТРАВ“……

Споделете
Tweet 20