Балканскиот театар постави „албанска комедија“: „Рама го тужи Харидинај“…  Харидинај: „Рама сакаше да го подели Косово, не му дозволив“…

ХОРОСКОП КРАЈНИЧКИ

Пишува: Илија Бошков – Крајнички

Мора да признаам, дека многу ме „загрижи“ поточно ме насмеја текстот на порталот

 https://webtribune.rs/haradinaj-dobio-tuzbu-rama-hteo-da-podeli-kosovo-nisam-dao/

 Кој излезе со наслов:

            Харидинај добил тужба: „Рама сакаше да го подели Косово, не му дозволив“.

            Се прашувам премиерот во оставка Зоран Заев, дали ќе биде повикан на некое од рочиштата, бидејќи примерите на Косово и Албанија Еди Рама и Рамуш Харидинај му се пријатели.

            Ово зборува дека не е исклучено да присуствал на неркој од разговорите за размена на територии со Србија или поделба на Косово.

            Еве го текстот на порталот:

            „Албанскиот премиер Еди Рама фанатично и страсно се залагаше за поделба на Косово“, рече косовскиот премиер во заминување Рамуш Харадинај во четвртокот во Тирана.

Харадинај, според „Газет експрес“, му се извинил на албанскиот народ за Рама, за кој рече дека „лобирал за поделба на Косово“ и рече дека албанскиот премиер го тужел за срамен чин.

„Рама беше за поделба и во една емисија јасно стави до знаење дека (поранешниот) претседател (Ибрахим) Ругова исто така дал поддршка за поделбата. Тој лобираше во медиумите и во разговорите со странците, па дури и одржуваше вакви разговори на масите за преговори на кои бев присутен “, рече Харадинај.

Тој смета дека тужбата на Рама против него за клевета за Харадинај е исмејување.

„Не знам зошто ме исмева и се шегува за мене. Јас и моето семејство страдавме во нашата борба за нацијата. Неговата тужба е срам и навреда “, рече Харадинај.

(Танјуг)

            Најинтерсно е што премиерите на Албанија и Косово не се муслимани, католиоци се, (тоски – читај со влашко потекло).

            На премиерпот на Косово Рамуш Харидинај претседателот на Тирција Таијп Реџеп Ердоган во очи му рекол „Ти не си албанец, ниту си муслиман“, така пренесоа српските портали.

            Но, исто така, не е случајно што прред да ја поднесе оставката на местото на премиер на Косово Рамуш Хаидинај доби покана од Хашкиот трибунал.

            Оставката ја поднесе пред да замине на сослушување во Хашкиот трибунал.

            Тука не треба да се заборави дека веќе подолго време се разговара, поточно претседателот на Србија Александар Вучиќ настојува за признание на Независно Косово да ги добие општините на КОсово кои се со српско мнозинско население.

            Со „размена“ на теритрори и признание на Независно Оосово, Србија го губи својот идинтит, кој го градеше на култот Косово.

            Тука треба да се наспомене дека Србија Косово почна да го губи со уставот на СФРЈ од 1974 година. По што започна и масовното иселување на србите од Косово, кои ги продаваа своите куќи и имања за повекратна вредност на истите.

            Што е најтрагикомично, парите доваѓа од сојузниот буџет на СФРЈ, наменети за слабо развиените територии.

            Ако се добро анализира текстот, кој зборува за тужбата на премиерот Еди Рама, зборува дека САД решиле поранешниот оремиер на Косово да го пуштат низ вода.

            Еди Рама ја спроведува агендата заедно со претседателот на Србија Александар Вучиќ, како и премиерот во заминување Зоран Заев со „малиот шернген“

            „малиот шенген“ е проект на САД, да се предизвика дестабилизација на СРбија Македонија и Албанија, бидејќи по признавањето на Косово, на ред би дошле Санџак и Војводина, а сето тоа би предизвикало војна на Балканот, во Србија, но и во Македонија, Косово и Албанија.

            Дестабилизацијата на Србија и Македонија треба да ги запре Кина и Русија, поточно нивните балкански проекти: кинесаката пруга и рускиот гасовод.

            Но, САД прават сметка без крмарот!

            Албанците само ќе бидат колетералчна штета, Русија и Кина ќе застанат на патот на овој проект.

            Освен Харидинај, кој во моментот се пушта низ вода, многу поголема колетерална штета можат да бидат „шенгенските лидери“!….

Споделете
Tweet 20