Да ли е САД најдобриот дистрибутер на рускиот гас во Европа?! Путин тврди САД стои зад гасната криза во Европа!

ХОРОСКОП КРАЈНИЧКИ

Пишува: Илија Бопшков – Крајнички

Годинава гасот достигна рекордни цени, а со тоа се зголеми и цената на струјата во Европа.

              Во интеррвијуто со водителката на Си-Ен-Би-Си Хедл Гембл, која ја обвини Русија за гасната криза во Европа, предеседаѕелот на Русија Владимир Путин и одговори:

              За гасната криза во Европа е виновна САД, којја не си ги изврши своите обврски. Ние за 10% го зголемивме извозот, додека САД гасот го остава за себе или го извезува во Азија каде се поголеми цените на гасот.

              Рускиот портал: https://mpsh.ru/ излезе со наслов:

„Задорнов беше во право, или она што го покажа разговорот на Путин со американски новинар ..

              Еве го текстот во целост:

Водителката на Си -Ен -Би -Си, Хедли Гембл, која беше поканета да биде домаќин на Руската недела на енергетика, се изначуди кога разговараше со рускиот претседател Владимир Путин.

Таа започна со катастрофалната ситуација на европскиот пазар на гас и навести дека за тоа се обвинува Русија.

Путин и одговори дека сето тоа е „политички мотивиран муабет“.

https://ok.ru/video/2848660654724?fromTime=9

Еве гоостанатиот дел од текстот кој е дел од видеото:

„Ние ги зголемуваме испораките за Европа дури и во денешните тешки услови за нас. „Газпром“ ги зголеми залихите за 10%. Општо земено, зголемувањето на снабдувањето со ЛНГ е 15%. Подготвени сме да продолжиме да го правиме ова “, рече тој.

Претседателот го истакна тоа дека Русија ги исполнува бараните позиции на своите партнери дури и повеќе од договорите, но САД не испорачаа половина од ветените количини на гас. „И залихите на американски ЛНГ„пловеа “од Европа во Азија кога се формираше соодветната конјуктура на цените. Половина од гасот е недоволно снабден од американските оператори.

Па, кој го користи снабдувањето со гас за свои цели.

А вие велите дека Русија ја користи енергијата како оружје.

Ова е глупост, глупост, политички мотивиран муабет што нема основа “,

– истакна претседателот на Руската Федерација. Откако го слушна одговорот, американскиот новинар повторно праша зошто Русија не снабдува „енергија преку гасоводи“. Путин беше изненаден.

„Убава жена, убава. Јас ви кажувам едно, а вие нешто сосема друго. Како да не слушнавте што реков. Ќе ви повторам:

„Ве заведуваат. Ги зголемуваме испораките за Европа. Ние не намалуваме, туку ги зголемуваме. И другите добавувачи намалија за 14 милијарди кубни метри. Особено, САД.“

„Дали реков нешто неразбирливо. У-ве-ли-чи-ва-те. Колку и да ни бараат нашите партнери. Нема ниту едно одбивање. Ги зголемуваме и гасот (во добра смисла на зборот) и Турскиот тек. Никој не сака да слуша, сите се склони само да обвинуваат“, рече Путин.

„ПолитНавигатор“

              Ако се анализира ова интервију на председателот на Русија Владимир Путин си амерриканската новинарка и водителка Хедли Гембл, кое може да се види и на видеото, САД излезе најдобар дистрибутер на рускиот гас на Европскиот пазар.

              САД тоа го направи со постојани блокади во избрадбата на гасоводот „Северен тек -2“, како и со недовлоната испорака на својот течен гас.

Својот течен гас го пренасочи кон Азија каде економијата е во успон и имаат „глад за гас“ особено Кина.

              Од овие причини, по изгтрадбата на гасоводот „силата на Сибир“, Кина се договори за изградба на нов гасовод со Русија за „силата на Сибир -2“!

              Ова зборува дека ЕУ си поукаше во нога, но не и сите земји, слушајќи го директивите на САД за гасоводот „Северен Тек -2“.

              Некои земји како што е Унгарија, која има одлични односи со Руската Федрација добро профитираа со гасната криза во Европската Унија.

              Што е најтрагикомично, ЕУ почна да ја моли Русија, особено Германија за поголем извоз на руски јаглен, за грманските террмоцентрали, поради драстично зголемените цени на струјата….

Споделете
Tweet 20