Зеленски ги издрибла албанците (видео)? Украина ја повлекува својот воен состав од Косово, кој беше во составот на КФОР…. ХОРОСКОП КРАЈНИЧКИ

Пишува: Илија Бошков – Крајнички

              Претседателот на Украина Володмир Зеленски се соочува со недостаток на војска, значи не само на „современо оружје“ кое го бара од САД и Западните земји.

              Сепак, треба да се види да ли нашите тенкови ќе донесат пресвртница во Украина.

              Настрана шегата, но мора повторно да кажам се насмеав кога претседателот на Украина Влодимир Зеленски им вети воена помош на Косово, во случај на војна со Србија.

ЗОШТО СЕ НАСМЕАВ?

Украина со соочува со недостоток на војска, има преголеми загуби, место професионални војници редовите ги пополнуваат со резервисти. Се врши масовна мобилизација, но и масовно дезертерство во украинската војска. Новинарски извори јавуваат дека почнале и жени да регрутираат, во недостаток на мажи.

Од овие причини претседателот на Украина Влодмир Зеленски дал наредба да се повлечат сите мировни контигенти на Украина, меѓу првите се повлекува мировниот контигент на Украина од Косово. Контигентот во состав на КФОР се состоел од 40 украински војници.

Споделете
fb-share-icon
Tweet 20