МЕДИУМИТЕ ВО ВЕЛИКА БРИТАНИЈА ПРЕНЕСУВАТ: „НАТО СЕ РАПАЃА“!

 

Пишува: Илија Бошков Крајнички

 

Драги пријатели, следејќи глобалната политичка сцена, забележувам, моето предвидување за распаѓање на НАТО полека се остварува. Британскиот „ТАЈМС“ пренесува, дека НАТО алијансата воено е силна, но политички е пред распаѓање. Укажува, дека во Германија и многу европски членки на НАТО, НАТО ја губи довербата, а Русија ја зголемува. Познатиот политички аналитичар г-дин Дејвид Лукас вели: Доволно е еден твит на предсседателот на САД г-дин Доналд Трамп – да се распадсне НАТО“! Аналитичарот продолжува: „Благодарение на Пентагон и на конгресот на САД кој обезбеди средства за Европската одбрана“. Додава, дека благодарение на Владмир Путин и настаните во Украина „НАТОАЛИЈАНСАТА ЗАЈАКНАЛА“. Ово негово тврдење е повеќе од трагикомично, НАТО се посрамоти во Украина. Како што е познато Крим се спои со Русија, стана дел од Руската федерација. Во Украина се создаде област „ДОМБАС“ – најбогата со природни ресурсии економски, врз која Украинска власт нема контрола, воено не може да ја поврати, без разлика од воената помош на САД!

Британскиот алатичар г-дин Едвард Лукас додава: Во колку Трамп почувствува непочитување на Брисел, на твитер може да се појави твит на председателот на САД г-дин Доналд Трамп „По неуспешниот самит на слабиот и неуспешен НАТО, го напуштивме. Времето на нашите таканеречени сојузници помина. Сакате САД да ве брани, а да не плаќате? Нема шанса! Ја напуштаме Европа, со сите нејзини проблеми. Навикнете се!“ – иронично анализата ја завршува г-дин Едвард Лукас, Британскиот аналитичар!

Споделете
Tweet 20