РУСИЈА ИЗЈАВИ: Иран и ги врза рацете на САД, развија сопствен ракетен систем подобар од рускиот С-300… ХОРОСКОП КРАЈНИЧКИ Пишува: Илија Бошков – Крајнички

РУСИЈА ИЗЈАВИ: Иран и ги врза рацете на САД, развија сопствен ракетен систем подобар од рускиот С-300…

ХОРОСКОП КРАЈНИЧКИ

Пишува: Илија Бошков – Крајнички

Русија изајави дека Иран развил подобар ракетен ситем од нивниот С-300, моделот што предходеше на С-400 и најновиот с-500. Оваа изјава на Русија на САД и Изреал и ги врза рацете. Развојот на сопствениот  ракетен систен веројатно е потпомогнато од Русија, по нивната воена соработка во Сирија. Секој добар аналитичар знаее дека Иран и понуди на Русија да отвори две постојано виени бази во Иран. Во ваков конфликт помеѓу САД и Иран би била вклучена и Кина, а тоа би донело до бришење од картата на светот на САД, а Изреал како држава не би постоела. Иран јасно му порача на Изреал дека може да го уништи за 30 минути..

           Повеќе за сопствениот ракетен сисем на Иран пишува порталот http://webtribune.rs/amerika-iznenadena-ovo-nisu-ocekivali-novi-iranski-sistem-protivazdusne-odbrane-superiorniji-od-ruskog-s-300/ кој во текстот вели:

           Иран разви нов систем за противвоздушна одбрана кој е супериорен во однос на рускиот систем С 300, добро информиран, руски, авијациски тим на аналитичари објавен преку веб-страницата „Авиа.Про“.

Аналитичкиот напис дава некои важни увиди во супериорните аспекти на системот за воздушна одбрана на Иран „Бавар 373“ во однос на неговите поефикасни, подолги растојанија и точни радарски единици за рано предупредување и контрола на огинот.

Најважно е можноста Бавар 373 што може да открие скриени авиони како што се Ф-22 и Ф-35 на дострел над С 300, дозволувајќи подолго време на предупредување да одговори на таквата закана во борбена ситуација.

Крајната точка што ја забележува Avia.Pro Team е дека и покрај тоа што барот Бавар 373 е еднаков на С 300 во однос на можностите за воздушна одбрана, тој е, всушност, значително поевтин од С 300, што е добра работа за Иран, кој е под сериозни санкции. .

Воздушниот одбранбен систем Бавар 373

 

Иран започна да го развива системот за воздушна одбрана „Бавар 373“ пред многу години, заради правни компликации што ја натера Русија да го стопира испораката на дванаесетте системи С 300 кои Иран претходно ги купил; тие на крајот беа доставени во 2015 година.

Бидејќи започнаа да се тестираат првите системи „Бавар 373“, некои ирански власти тврдеа дека иако договорот со Русија за системите „С 300“ требаше да заврши, тие сепак го изгубија интересот за рускиот воздушен одбранбен систем во споредба со нивните сопствени, домашни системи.

Webtribune.rs

Споделете
MacedonianAlbanianBulgarianEnglishGreekRussianSerbian
error: Content is protected !!