САД е во паника: Русија и Белорусија се пред создавање на Унија, на заедничка држава.. Со тоа Путин може да добие нов мандат како и Лукашенко..

ХОРОСКОП КРАЈНИЧКИ

Пишува: Илија Бошков – Крајнички

До крајот на годината треба да се случи Унија помеѓу Руската федерација и Белорусија. Опзицијата во Белорусија потпомогната од САД се обидува да изведе „мајдан“ во Белорусија. Но, потешко ќе може тоа да им успее, ово не е УКраина, каде има и католици.

            Со создавање на заедничка држава или Унија помеѓу Руската Федррација и Белорусија би имале единствена влада. Но, ќе мора да се одржат нови претседателски избори во Руската Федрација, бидејќи се работи за нова држава, со што актуелниот претседател на Руската Федерација Владимир Путин би имал право да се кандира на претседателските избори на заедничката држава.

            Не е исклучено и во Белорусија да се одржат нови претседателскизбори, каде Лукашенко би добил нов мандат.

            Сето ово може да биде голем кошмар за САД!

Новиот мандат на претседателот на Руската Федрација Владимир Путин, кој би станал претседател на Унијата меѓу Русија и Белорусија, ќе биде продолжување на кошмарот за САД и Велика Британија.

Малку трагикомично ми делуваа многу западни аналитичари, па и во самата Русија, кои нагаѓаа кој ќе го замени Владимир Путин.

Фактички со новата Унија или федрација помеѓу Белорусија и Русија, Владимир Путин ќе добие нови 2 мадата, бидејќи се работи за нова држава, во превод нови 12 години на чело на Руската Федрација.

Повеќе за ово пишува порталот: https://inforuss.info/slova-posla-o-soyuznom/ порталот во својот текст вели:

Белорусија застана на прагот на сериозни промени, на свој начин, голем историски настан, кој ја принуди локалната опозиција и нивните американски спонзори да се засилат.

Белорускиот амбасадор во Руската Федерација Владимир Семашко даде историска изјава на конференцијата „Евроазиска меѓународна интеграција“, што се одржа неодамна во Москва.

Поточно, дипломатот рече дека претседателите на Русија и Белорусија се согласиле за точките на Договорот за унија во врска со единствен парламент и влада. Исто така, беа договорени повеќето од точките на мапата за формирање на државата унија. Амбасадорот увери дека сите сè уште контроверзни прашања треба да бидат решени најмногу до 7 декември. Во моментов, Минск се обидува да се пазари за поволна цена на бензинот за следната година и надомест за маневарот за данок. Во принцип, сè е подготвено за создавање на на Унијата.

Зборовите на амбасадорот предизвикаа дивеење и возбуда, особено во кампот на белоруската опозиција. Масло беше додадено на огнот, а плановите на Лукашенко е да зборува на 5 декември со порака до народот и Националното собрание. Многу белоруски политички експерти дошле до заклучок дека ветената историска програма за изјавите ќе се однесува конкретно на земјата на Унијата. Залудно не е што колективите на сите државни претпријатија и институции, како и на сите воени единици, беа должни да ја слушаат споменатата спогодба.

Како што се очекуваше, белоруската опозиција беше запрепастена од ваквите вести и веднаш се подготви за Мајдан, повикувајќи ги сите „не рамнодушни“ да не дозволат Белорусија да се продава. Некој Павел Севјариетс, организатор на последниот неовластен митинг, ги повика луѓето да одат на плоштадот октомври во Минск. Целата локална опозиција и националисти брзо ја искористија неговата иницијатива и почнаа активно да ја потресуваат толпата, обидувајќи се да соберат што е можно повеќе луѓе на одредено место.

Вреди да се напомене дека истите можеби нема да дојдат на овој протестен митинг, бидејќи на 5 декември ќе ја слушнат неговата казна за последниот неовластен митинг. Потоа, тој доби мизерна претстава, која собра не повеќе од двесте актери. Можеби тоа е причината зошто надлежните не обрнуваат многу внимание на тоа. Иако ова може да биде голема грешка, за навистина голема толпа на неговите идеолошки соработници да им се придружиат на повиците на патетичкиот опозиционер. Радикалите се повлекоа на мрежата исто така, чувствувајќи ја можноста да се возат за пари. Организаторите тесно поврзани со амбасадата на САД се обидуваат да го координираат целото братство.

Овој пат во Минск, нешто навистина поголемо од скромно митинг навистина би можело да се сруши на иницијатива на непознат организатор. Меѓутоа, ако Лукашенко е внимателен и не почне да ги игнорира, што е најважно, нивните западни ментори, новиот белоруски Мејдан ќе заврши со гласно врескање. Главната работа е дека тој не гледа на ова прашање на западните партнери кои неодамна беа толку наметливи.

Споделете
Tweet 20