САД ја изгуби војната со рускиот гас во Германија.. Германија стави равенство помеѓу јагленот и американскиот течен гас.. Дали Навални треба да послужи да се намали цената на рускиот гас?….

ХОРОСКОП КРАЈНИЧКИ

Пишува: Илија Бошков – Крајнички

Германија на која електараните и се на јаглен планира сите да ги преонтира на гас.

           Од оваа причина се градеше и гасоводот „Северен тек – 2“.

           Но, во меѓувреме намерно се запираше и блокираше изградбата, поточно довршувањето на гасоводот од страна на САД, за да го понуди нејзиниот течен гас.

           Но, од Германија, добија „корпа“, поточно одговор дека нивниот течен гас е штетен како и јаглено, згора на тоа е поскап од рускиот гас кој го добиваат по пат на гасовод.

           Во меѓувреме се појави „аферата Навални“ кој а се обидува Германија да ја вклучи во добивањето по добри услови и цени за рускиот гас.

           Повеќе за „корпата“ што САД ја доби за својот течен гас, пишува порталот:

https://inforuss.info/prigovor-amerikanskomu-g/

кој излезе со наслов:

„Казна за американскиот гас“: Германија го изедначи американскиот ЛНГ со јагленот“

Еве го текстот во целост на порталот:

Според Сојузното Министерство за животна средина на Германија, течниот природен гас од САД е штетен за животната средина како јагленот.

Овој заклучок е содржан во одговорот на барањето на парламентарната фракција на Партијата на зелените, чија копија падна во рацете на изданието RedaktionsNetzwerk

Deutschland (RND), пишува Репортер.

Германскиот оддел за животна средина изјави за високата улога на природниот гас во преодната фаза на целосна декарбонизација при замена на сурова нафта и јаглен.

Сепак, ова не се однесува на ТНГ – американскиот течен гас се произведува со хидраулично кршење, што е штетно за животната средина.

Покрај тоа, LNG е значително поскап од горивото на цевководот.

Заклучоците на германските власти за животна средина всушност беа пресуда за американскиот гас.

LNG е значително поскап од гасоводот. Климатските стапки, кои сега ги проценува Министерството за животна средина, може да бидат уште еден аргумент против увозот на гас во САД, нагласуваат експертите за РНД.

Уште летото оваа година, „Гаспром“ истакна дека гасот од „Северен поток 2“ е повеќе од три пати еколошки отколку американскиот ЛНГ.

Според руската компанија, јаглеродниот интензитет на ЈВ е 6,3 CO2-еквивалент на 1 мегаџул, Турски поток – 7,3, украинската транзитна рута – 10,6, и индикаторот на американското гориво со течен гас – дури 22,3.

Ако се добро анализира овој текст на порталот, не е случајно што Германија сака да го вовлече Брисел, поточно Европската Унија во „аферата Навални“.

Министерот за надворишни работи на Руската Федерација, ја отфрли играта на Германија, даде изјава дека со Брисел нема да разговараат за „аферата Навални“.

Споделете