ВО СПОМЕН НА БАБА ВАНЃА!

ХОРОСКОП КРАЈНИЧКИ

Пишува: Илија Бошков Крајнички

Драги пријатели, минатата година, на 18 јануари 2015 Господова, го постирав текстот „СРЕДБА СО БАБА ВАНЃА“ на 18 јануари, во месецот кога е родена (родена е на 31 јануари во 1911 Господова, во Струмица).

Средбата со Баба Ванѓа се случи пролетта 1995 Господова, кога го подготвував излегувњето на првиот број на списанието „Хороскоп“.

Првиот број излезе на 5 јули 1995 Господова (го основав и уредував до нарушување на мојата зтрствена состојба до 2012 Господова).

Утре е се навршуваат 25 години од смртта на познатата Македонска јасновитка Вангелија Димтрова, позната како Баба Ванѓа, која почина една година по нашата средба на 11 август 2016 Господова.

Во спомен на Баба Ванѓа, повторно ви го постирам текстот „СРЕДБА СО БАБА ВАНЃА“. НЕКА И Е ВЕЧНА СЛАВА – НЕКА ПОЧИВА ВО МИР!

СРЕДБА СО – БАБА ВАНЃА….

Пишува: Илија Бошков – Крајнички

Пролетта 1995 година, во периодот на подготвување за излегување на првиот број на списанието “ХОРОСКОП”, кој го основав истата година (првиот број излезе на 5 јули 1995 година), одлучив да појдам до Петрич, до Баба Вангелија, кај народот позната како БАБА ВАНЃА.

Тргнав со цел, како новинар, да направам интервију, да го објавам во првиот број на списанието “ХОРОСКОП”. Средбата ја остварив, но интервију не добив.

Разговорот беше краток, исполнет со размена на eнергиите.

Повторно нејзината енергија ја чувствував додека ги следев емисиите на телевизија “Сител”.

Инаку во моето списание „ХОРОСКОП“ кое излегуваше 18 години, до нарушување на мојата здраствена состојба, во секој број имаше за “БАБА ВАНѓА” – фељљтон, делови од книгите за неа, кој ги набавив во Бугарија….

Со астрологија се занивам од 1983 година, а од 1990 професинално. Освен астрологијата, многу ме привлекуваше псхилогијата и парапсхилогијата. Ме измачуваше прашањето кој го создал светот.

Одев од претпоставка дека Творецот Бог го создал, се прашував кој до создал Бога. Уште во 5-6 оделение, ги читав Фројд, Јунг. Никола Рот и други.

Додека студирав во Белград на новинарство, од 1983 до 1986 година, на новинаеската школа на Југословенскиот Институт За Новинарство, дојдов во допир со астрологијата, која ми помогна во потрагата по Создателот. Дојдов и до многу парапсхилошки книги, почнав да ја изучувам, развивајќи ја интуицијата, добивајќи дарба з читање на мисли и енергија.

Почнаа да ми се случуваат работи кои не можев да си ги толкувам, многу настани ми доаѓаа преку визии или сонови (атентот на Глигоров го видов во еден сон – визија).

Астрологијата ми помагаше да видам кога некоја визија или сон ќе се оствари. Мора да признам се случувало и се случува да го промашам терминот, но не и настанот.

Некои сонови и визии ме следаа со години, до нивното остваруцвање.

Дојдов до сознание дека сите сме кодирани, дојдени со одредена задачна на овој сцет, потоа заминуваме во енергетскиот свет, се враќаме кон изворот.

Лично не верувам во смртта, постои смрт само на оно што е материјално, на телото, но не и на душата, на енергијата која се враќа кон изворот, поменувајќи од еден облик во друг.

Американците имат измерено, колку тежи душата, поточно енергијата што го напушта телото по смртта.

Русите отидоа еден чекор подалеку, ја имаат фотографирано енергијата как излегува од телото.

Како што реков во почетокот на текстот, пролетта 1995 отидов до Петрич, поточно до Рипите, со цел да направам интервију со Баба Ванѓа. Со мене земав и коцки шеќер, бидејќи ми требаа за средбата со неа. Преку шеќерот гледаше, информациите ги примаше.

Додека чекав да ме прими, додека им гледаше на другите, на тремот од дворот, го подигнав фотографскиот апарат за да ја сликам – веднаш и го слушнав гласот „не снимки“, да не ја фотографирам. Го спуштив апарот, подоцна се сликав пред црквата која ја имаше изградено, во Петрич, поточно во Рупите, во близината на нејзиниот дом.

Како што спомнав средбата беше многу кратка, со енергетска размена, по некогаш ја чуваствувам и денес нејзината енергија, особено додека ги следев емисиите.

Интересно, многу ретко следам серии, на ТВ како новинар редовно ги дледам информативните емисии на сите Македонси медиуми, за да новинарски направам свое гледиште за информацијата или веста што ќе ја пренесат.

Се обидувам истата да ја прочитам меЌу редови, новинарски, да ја анализирам, бидејќи дипломирав на на Јогословенскиот Институт за новинарство , општи смер, група аналитичари, 1986 година.

Баба Ванѓа беше инстуција, кога се сретнавме, тука беа и службите, се наплаќаше по 20 лева за средба со неа. Комуникациите беа кратки, со кратки одговори средбите завршуваа.

Вообично ги прашаше, „Какво те интересува”, „за какво си дојден”.

Луѓето добиваа веднаш доректнии одговори на прашањето, следниот веднаш беше на ред.

Јас, такви прашање не добив, без разлика што средбата беше кратка.

„Какво работиш ти, со какво се занимаваш” – веднаш ми ја почувствува енергијата, дојде до взаемна размена на мислите и енергијата.

„Работам сличчно, оно што го работиш и ти, занимавам се со астрологија”.

Следното прашање и беше „Помагаш ли и на хората?“ !Само Создателот знае колку им помагам” и одговорив.

Таа ми кажа;

„Треба повеќе да им помагаш.

Разговорот да ли имаше уште две до 3 речиници. Средбата повеќе се состоеше од размена на енегиите и мислите. Енергијата и ја чувствувам додека и текстот го пишувам.

Од 1996 година до 2007 во Бугарија го печатев списанието, поради поевтитните цени.

Во периодот од 1997 до 2007 година списанието ислегуваше и на Бугарски, во Бугарија, Бугарите го преведуваа и печатеа. Со тоа го решив јазичниот спор што го имаме со Бугарија. Ако некој те преведува, значи те признава дека не тој.

Во текот на 1987 И 1988 година од Бугарија во редакцијата доведував „јасновици”. Но, видов дека се шарлатани, веднаш престанав.

Како што спомнав, освен астролохијата, се занимавав и со парапсхилогија, немаше разузнуивачка служба, служба на безбедност, баслканка па и Циа што не ме слдеа, поради моите политички предвидивања и анализи.

Освен атентатот на Глигоров, го предвидов заминувањето на Елцин од власт без избори, аферите на Клинотон, по кои 1998 година Македонска Телевизија сними документарна емисуја за мене „Македонскиот Нострадамус – Крајнички”. Режисер беше Аљоша Симјановски.

По тоа го предвидов доаѓањето на Трајковски пред да се кандидира, бомбардорањето на Југославија, војниот конфликт во Македонија, неругаларните избори во Америка, пребројуввањето на Гласовите помеѓу Буш и Ал Гор. Одложувањето на пописот кај нас и ….

Тука треба да напоменам кога Македонија е во прашање, настаните што ни се случуваат лесно се гледаат и можат да се превземат благовремени мерки, подготвено да се дочекат, благодарение што се знае часот, времето на државата.

Раѓањето го сметам, со завршувањето на Референдумот 1991 година, во 20 часот.

Тоа зборува дека Македонија е родена во знакот на Девица, со подзнак во Овен.

18. 01. 2015 Господова

1 часот И 50 минути

Скопје, Македонија

Споделете
Tweet 20