Ердоган треба да покаже: достоен ли е да носи панталони или да си стави бурка, да облече фустан – по предупредувањета од САД…..

ХОРОСКОП КРАЈНИЧКИ

Пишува: Илија Бошков – Крајнички

Претседателот на Турција Реџеп Таип Ердоган се најде во небрано лозје, по неговата изјава дека Турција ќе стави вето на Шведска и Финска за влегување во НАТО. Веднаш од САД, преку нивниот гласоговорник „Си-Ен-Ен“ му стаса предупредување дека ако Турција стави вето на прием на Шведска и Финска за влез во НАТО, Турција ќе биде исфрлена од НАТО.

              Да ли се работи за плашење мечка со решето или Ердоган е седнат во нечии скут?

              Добро е познато дека САД не би ја Турција исфрлија од НАТО и во сон. Турција е втора воена сила во НАТО (по бројот на војници – не е нуклеарна сила). Во Турција САД има има 2 бази, глвна им е базата во „Инџирлик“ од каде САД интервенираше во Ирак, Либија, од каде ја изведуваше „арапската пролелет“.

Во базата „Инџирлик“ САД има има стационирано и нуклеарно оружје, кое е прашање да ли е целосно повлечено, по неуспешниот државен удар, да се насилно симне Ердоган од власт, да се ликвидира.

              По неуспешното насилно симнување на Реџеп Таип Ердоган од влат, од страната на САД, кога требаше да биде ликовидран, благодарение на руските тајни служби на Русија – остана жив. Ова зборува дека е должник на Русија и нивниот претседател Владимир Путин!

Да се потсетиме само!

По рушење на рускиот воен авион во Сирија, Русија веднаш одговори, не воено, економски одговори.

Турскиот туризам таа година прертрпе најголеми загуби, над 50 % проценти се зависни од руските туристи.

Нивната градежна индустрија работи над 50 проценти во Русија, нивните земјоделки роизвди само Русија ги увезува – ЕУ не го увезува, не биле по стандардот на ЕУ.

По инцидентот со сбрувае на руски воен авион Турција беше принудена да се извинува, смртно го казни „виновникот“ за инцидентот.

              Од друга стана, кога Турција ги купи батериите на ПВО системите С-400 од Русија, од САД и ЕУ доби економска шлаканица, економски санкции ја преполовија вредноста на турската лира, инфлацијата се зголеми.

              Тука се поставува прашањето колкави се турските интереси да остане членка на НАТО? Како членка на НАТО не би можела да ги црпи енергенсите, поточно на гасот во грчкиот дел на Кипар каде се откриени гасни наоѓалишта, а Турција увезува енергенси, нафта и гас, значи тој гас неопходен и е!

Ова зборува за неминовен воен конфликт помеѓу Турција и Грција!

              Познато е дека во Шведска, која аплицира да стане членка на НАТО, во неа легално дејствува „Курдската работничка партија“, која Турција ја смета за трерористичка организација, закана за турската целовитост – опасност од поделба на Турција, создавање на курдска држава на територијата на Турција.

              Сето ова озборува дека претседателот на Турција Реџеп Таип Ердоган е на испит, да ли е достоен да носи панталони или да си стави бурка и облече фустан – тоа ќе покаже колку држи неговиот збор за вето на влегување на Шведска и Финска во НАТО?            

        

Споделете
Tweet 20